Triggerpoint therapie: Zeg gedag tegen chronische pijn


Triggerpoint therapie is een effectieve methode om pijn uit jouw lichaam te halen. In Nederland hebben veel mensen te maken met een chronische pijn. Wellicht heb je al zoveel verschillende behandelingen geprobeerd, maar niks heeft echt resultaat gehad. Het wordt vaak onderschat hoeveel invloed chronische pijn heeft op het dagelijks leven. Als jij op zoek bent naar een nieuwe behandeling die enorm effectief is in het behandelen en verminderen van chronische pijn, dan is het tijd om aan triggerpoint therapie te beginnen.

 

Wat is een triggerpoint?

Voordat je kan begrijpen waarom deze behandeling zo effectief is tegen chronische pijn, is het belangrijk om te leren waarom het triggerpoint therapie heet. Vaak bevindt chronische pijn zich op een specifieke plek. Wellicht heb je last van een specifieke plek in jouw schouder of rug, of merk je dat er verschillende punten in jouw gehele lichaam dagelijks irriteren. Deze punten worden ook wel triggerpoints genoemd. Een triggerpoint is dus een plek waar een zeurend of pijnlijk gevoel geconcentreerd aanwezig is. In de meeste gevallen zijn de oorzaak plekken gelegen rond de rug en de nek.

 

Wat is triggerpoint therapie?

Nu dat je snapt wat een triggerpoint is, is het tijd om meer te weten te komen over hoe je deze plekken kan behandelen door middel van triggerpoint therapie. Er zijn binnen deze behandeling verschillende methodes te vinden. Iedere behandeling wordt opgesteld en gekozen door middel van de klachten en beschrijving van de patiënt. Voordat jij in behandeling gaat, zal de fysiotherapeut een goed onderzoek doen om de beste behandeling te selecteren. Verschillende behandelingen die onder triggerpoint therapie behoren zijn onder andere, dry needling, triggerpoint-release en therapeutische massage. Het doel van al deze behandelingen, is om de spanning van de desbetreffende plek te verlichten. Spanningen worden als het ware uit de spier getrokken, waardoor de patiënt op de lange termijn minder last heeft van zijn chronische pijn.

 

De geestelijke voordelen van de behandeling

Het is belangrijk om naar de fysieke voordelen, ook een kijkje te nemen naar de geestelijke voordelen van deze behandelingen. Een patiënt die chronische pijn ervaart heeft een grotere kans op depressie en andere mentale problemen, omdat hij dag in dag uit moet leven met pijn. Zodra deze pijn weggaat zal de geest opgelucht zijn en merkt de patiënt dat er meer energie en geluk terug komt in het leven. Omdat de behandeling vrij is van medicatie heeft een patiënt ook geen last van bijwerkingen die effect hebben op het humeur. Voor meer informatie over triggerpoint therapie kan je terecht bij Casa Fysio.

 

De fysieke voordelen van de behandeling

Dankzij de verlichting van spanning in de spieren, zorgt de behandeling ervoor dat de patiënt geen last meer heeft van klachten. Hoe meer behandelingen er zijn gebeurd, hoe meer de klachten en de hoeveelheid pijn zullen afnemen. Over het algemeen ervaren patiënten met chronische pijn hoofdpijn en belemmering in de beweging en flexibiliteit. Ook zorgt de spanning in de spieren er in de meeste gevallen voor dat de patiënt een foute houding aanneemt. Een foute houding compenseert vaak op het moment zelf de pijn van de triggerpoints, maar zorgt op de lange termijn voor andere klachten.